USAID zastupa žene poslovne liderke tokom Globalne nedelje preduzetništva

Uprkos postignutom napretku kod mlađih generacija, žene na Kosovu se i dalje suočavaju sa preprekama kada je u pitanju njihovo potpuno učešće u radnoj snazi i poslovanju. Većina preduzeća u vlasništvu žena su koncentrisana u uslužnom sektoru, što ih učinilo naročito podložnim uticaju pandemije kovida-19, ograničavajući im mogućnosti za rast. Ove godine su se aktivnosti Globalne nedelje preduzetništva (GNP), koje podržava USAID, fokusirale na ključnu ulogu žena u pokretanju rasta privatnog sektora.

Nedelja je počela sa događajem čiji je domaćin bila USAID-ova aktivnost Inkluzivo ekonomsko angažovanje, u kojem su dodeljeni grantovi u ukupnoj vrednosti od 530.000 američkih dolara za 53 mala i srednja preduzeća u vlasništvu žene i pripadnika manjinskih zajednica. Ova preduzeća, koja posluju u sektorima poljoprivrede, štamparstva, komercijalnog čišćenja, tekstila, obrazovanja, gastronomije, i lepote i zdravlja, će koristiti dodeljene grantove da postanu konkurentnija i otpornija na promene. Događaj je za 25 od ovih preduzeća takođe bio i prilika da promovišu i prodaju svoje proizvode i usluge.

„Ovi događaji su veoma važni za naše kupce jer im omogućuju da vide naše proizvode, uvere se u njihov kvalitet i upoznaju sa njihovim dizajnom, dok nama pružaju priliku da se umrežimo sa maloprodavačima,” rekla je Kujtesa Ibishi, onlajn prodavac ručno rađenih vezova i proizvoda za domaćinstva iz preduzeća Rahat.

Pored toga, USAID-ova aktivnost Inkluzivo ekonomsko angažovanje je organizovala tzv. B2B (od preduzeća preduzeću) poslovni događaj za žene preduzetnice iz regiona, kako bi regionalnim preduzećima obezbedila platformu za povezivanje, uspostavljanje partnerstava i istraživanje novih tržišta kroz dogovorene sesije uparivanja. Ovaj jednodnevni događaj je okupio oko 250 žena preduzetnica i poslovnih lidera sa Kosova, Severne Makedonije i Albanije.

Share post:
Facebook
Twitter
LinkedIn